Kaarlo Kivimäki Oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen koulutus on Suomen tärkein luonnonvara

Perustulo mahdollistaa elinikäisen oppimisen

Olen kuullut useita skenaarioita, joissa pohditaan tulevaisuuden työelämää. Yhteistä niille on, että maailma tulee olemaan varsin erilainen kuin se, missä me nyt elämme. Tulevaisuutta emme tunne, mutta näillä ennustuksilla on pohjaa. Viimeiset sata vuotta on muuttanut ihmisten elämää erittäin paljon, voi sanoa, että enemmän kuin sitä edeltänyt vuosituhat. Monet ammateista joita nyt teemme, eivät enää suurelta osin ole olemassa 30 vuoden päästä. Suuri kysymys on, miten tähän tilanteeseen pitäisi reagoida.

Koulutuksella on keskeinen rooli tässä muutoksessa. Paljon on puhuttu elinikäisen oppimisen ihanteesta. Ihmisillä pitää olla valmiuksia tehdä asioita uudella tavalla. Minkälainen koulutus vastaisi parhaiten tähän tarpeeseen? Miten elinikäistä oppimista voitaisiin tukea? Tapa, jolla suomalaista koulutusjärjestelmää on viime vuosina kehitetty, ei mielestäni vastaa tähän tarpeeseen.

Yleinen politiikan kehittämisperiaate on nopeammin, tehokkaammin ja pidempään. Tätä on perusteltu Suomen huoltosuhteen heikentymisellä. On entistä vähemmän niitä, jotka ovat työelämässä ja entistä enemmän työelämän ulkopuolella olevia. Ihmisiä on ohjattu nopeammin työelämään mm. vaikeuttamalla toisen tutkinnon suorittamista. Tähän on pyritty sisäänpääsykriteereitä ja tukiehtoja tiukentamalla. Lisäksi korkeakouluopiskelun valinnaisuutta ja vapautta on rajoitettu. Voi hyvin sanoa, että aikuisten vallinnaisuutta on rajoitettu mutta esimerkiksi lasten ja nuorten vallinnaisuutta peruskoulussa ja lukiossa on kovasti haluttu lisätä.

Valittu tie on kestämätön. Monet ammatit tulevat häviämään. Automaatio syrjäyttää yhä uusia ammatteja. Esimerkiksi liikenteessä on monia muutoksia jo nähtävissä. Lipunmyyjät korvautuvat puhelinsovelluksilla ja automaateilla. Metro voisi liikkua jo ilman kuljettajaa. Saa nähdä, milloin bussit ja lentokoneet kulkevat koneen ohjaamina. Uudelleen kouluttautuminen pitäisi tuoda merkittäväksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Riittävän perustulon avulla tämä olisi taloudellisesti mahdollista toteuttaa. Iltalukioon, ammattikouluun tai korkeakouluun meneminen tarkoittaisi tulojen loppumista vaan ihmiset voisivat suunnitella tulevaisuuttaan. Tulot olisivat pienet mutta vakaat. Lisäksi osa-aikaisen työn tekeminen opiskelun rinnalla ei leikkaisi perustuloa pois.

Suomen kestävyysvaje ei poistu leikkauksilla ja rajoituksilla. Osa maailman muutoksista tapahtuu meistä riippumatta ja mielestäni paras tapa kohdata nopea muutos on kouluttautuminen. Koulujen ovet on syytä pitää avoinna kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Mielenkiintoinen kirjoitus Hyryläiseltä muutaman vuoden takaa. Kiinnosti jopa sen verran, että mietin jopa lukevani tuon hänen kirjansa. Ei vain näy löytyvän mistään. Linkki ei toimi ja kirjostostakin on kadonnut ainoa kappale (pk-seutu). Onko vinkkejä, mistä voisi löytyä ?

Perustulo tai jokin vastaava on kyllä asia, josta olisi hyvä keskustella siitäkin asiallisesti ja eri näkökulmia huomioonottaen. Taitaa olla vaan melkoisen vaikeaa... on sen verran tunnelatausia suuntaan jos toiseen riippuen ideologioista.

Tuo elinikäinen oppiminenhan on todellakin realiteetti. Yhteiskunta muuttuu sen verran vauhdilla, ettei että uudistumista tarvitaan joka taholla.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Pahoittelen, että kirjan saatavuudessa ja kotisivujen kanssa on ongelmia, jotka johtuvat osittain siitä, että Matti menehtyi vakavaan sairauteen keväällä 2013. Uudet kotisivut ovat työn alla ja kirjasta on tulossa postuumisti, Matin itsensä päivittämä, toinen painos lähiaikoina. Voin lähettää kirjan sinulle, jos annat osoitteesi.

kristiina.hyrylainen@gmail.com

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Joustava opiskelumahdollisuus on vain yksi perustulon etu. Tosin tärkeä sellainen. Suomi etenee kohti perustuloa jos Vihreät saavat päättää.

Käyttäjän KaarloKivimki kuva
Kaarlo Kivimäki

Perustulolla on ehdottomasti muitakin hyötyjä ja varmasti myös odottamattomia haittoja. Juuri siitä syystä perustuloa olisi syytä kokeilla jo ensi vaalikaudella esimerkiksi eri kunnissa eripuolilla Suomea..

Toimituksen poiminnat